Egyedi zuhanyfal készítése: tippek és ötletek

dec 29, 2023 | Zuhanyfal

Az egyedi zuhanyfal készítése minden szempontból fel tudja dobni a fürdőszobát, de hogy érdemes nekivágni a tervezésnek? Most ebben segítünk!

A fürdőszoba kialakításának nagy kérdése hosszú évekig az volt, hogy kád vagy inkább zuhanykabin legyen a helyiség központi eleme. Ez azonban mára kiegészült még egy lehetőséggel, ez a zuhanyfal, ami egyedi és minden ízében modern megoldás. Nézzük meg, miért érdemes ezt is fontolóra venni és mi mindenre érdemes figyelni a tervezésnél!

Elsőként tisztázzuk, mi a különbség a zuhanykabin és a zuhanyajtó között, hisz a kettő nagyon hasonlónak tűnhet, mégis másban erősek. Mindkettő elválasztja a zuhanyzó területét a fürdőszoba többi részétől és gátat vet a fröcskölésnek, ám míg a kabin egy zárt tér, addig a zuhanyfal egy sokkal szabadabban értelmezett koncepciót takar.

A zuhanyfalak előnyei a kabinokkal szemben

  • Több teret biztosítanak a zuhanyzásra, mivel nem feltétlenül határolja a területet minden oldalról fal vagy ajtó.
  • Könnyebben illeszkednek a helyiség méreteihez és alakjához, mert teljesen egyedi méretben és formában készülnek.
  • gyszerűbb a tisztításuk és karbantartásuk, mivel nincs szükség ajtó és extra oldalfalak szerkezetének rendben tartására.
  • Akár olcsóbbak is lehetnek, mint a zuhanykabinok, hiszen kevesebb anyagot és szerelést igényelnek.
Egyedi zuhanyfal készítése

Az egyedi zuhanyfal készítés 3 szempontja

Egyedi zuhanyfal készítése

Anyag

A leggyakoribb anyag az edzett üveg, amely tartós és abszolút biztonságos megoldás, ráadásul sokféle verzióban készülhet. Lehet választani átlátszó, matt, színezett, mintás vagy akár díszített üveget is, mind rendkívül elegáns hatást kelt. A műanyag költséghatékonyabb, viszont nem olyan tartós és esztétikus, mint az üveg.

Méret

A zuhanyfal méretét a fürdőszoba méreteihez és a zuhanyzó területéhez kell igazítani, van azonban néhány általános szabály, amire érdemes figyelni. A fal legalább 10 cm-rel nyúljon túl a zuhanyfej fölött és legalább 20 cm-rel mellette, hogy megakadályozza a víz kifröccsenését. A magassága általában 190-200 cm, de ez is változhat az igények szerint.

Forma

A zuhanyfal formája attól függ, hogy milyen alakú a zuhanyzó terület. Leggyakrabban téglalap vagy négyzet adja az alapokat, de az igények és lehetőségek függvényében lényegében bármilyen forma szóba jöhet, akár félköríves is lehet. A forma befolyásolja a zuhanyzás élményét, a térkihasználást és a stílust is, ezért különösen fontos kérdés.

Néhány tipp a tökéletes végeredményért

A lefolyónak minden irányból kissé dőlnie kell, hogy a víz könnyen elvezethető legyen. A helyét a fürdőszoba legmélyebb pontján érdemes kialakítani, hogy elkerülhető legyen a beázás, a típusa viszont lehet rejtett, látható vagy padlószintű is, attól függően, hogy milyen esztétikai és funkcionális hatást szeretnénk elérni.

A vízszigetelés különösen fontos, hogy megvédje a falakat és a padlót a nedvességtől, illetve a penésztől. Többféle megoldás is szóba jöhet, lehet használni speciális ragasztókat, szigetelő fóliákat, vízhatlan vagy epoxi fugákat, abból viszont nem szabad engedni, hogy a szigetelésnek legalább 20 cm-rel túl kell nyúlnia a zuhanyfal határán.

Egy kis dekorációval feldobhatjuk a zuhanyfal megjelenését és hangulatát. Ehhez használhatunk különböző színeket, mintákat, világítást vagy egyéb, különleges dekorelemeket is. Lehet cél, hogy a zuhanyfal harmonizáljon a fürdőszoba többi részével, de ki is emelkedhet abból, mindez csupán ízlés kérdése.

Ha mindezek alapján úgy véli, hogy az egyedi zuhanyfal készítés az a megoldás, amire szüksége van, ránk számíthat. Nézzen szét referenciáink között, gondolja át, mit szeretne és ossza meg velünk!

Egyedi zuhanyfal készítése

Kapcsolódó cikkek:

Egyedi zuhanyfal készítése: kényelem és szabadság

Egyedi zuhanyfal készítése: kényelem és szabadság

Egyedi zuhanyfal készítése is szerepel a szolgáltatásaink között. Miért éri meg tervezett kiegészítőt rendelni a fürdőjébe? Kezdjük a legelején és beszéljünk arról egy kicsit, hogy mi is pontosan a zuhanyfal! A zuhanyfal nem más, mint a zuhanykabin egy alternatívája,...